עו''ד עמנואל יוזוק ינאי צילום עמי ארליך
עו''ד עמנואל יוזוק ינאי צילום עמי ארליך

אחרי סאגה משפטית ועימות בין דיירים: פרויקט ההריסה והבנייה יכול לצאת לדרך

הפרשה הסבוכה הזו החלה לאחר שהבקשה להיתר נדחתה לצורך שינויים בתכנית שגרמו לביטול דירת הגן, אשר הובטחה לאחת המשפחות בבניין

פורסם בתאריך: 10.3.23 06:58

רעידות האדמה האחרונות, שזרעו הרס רב וגבו אלפי קורבנות בטורקיה ובסוריה, הזכירו לרבים בציבור הישראלי עד כמה חשוב יישומה של תכנית המתאר הארצית לחיזוק מבנים והתחדשות העירונית באמצעות ביצוע פרויקטים מסוג תמ"א 38 ופינוי בינוי.
אלא שלא אחת, פרויקטים שכאלה, הנזקקים להסכמה של רוב הדיירים בבניין, סובלים מעיכובים של שנים בגלל דיירים בודדים המתנגדים לביצוע, מסיבות שונות. השבוע הגיע אל קיצו מאבק ארוך אותו ניהלו בעלי דירה בבניין בבת ים. את הדיירים בבניין ייצג עו"ד עמנואל יוזוק, ממשרד עורכי הדין יוזוק-מלכין ושות'.

לדברי עו"ד יוזוק, בשנת 2016, החליטו דיירי הבניין שדי להם ממגורים בבניין ישן, רעוע ומסוכן, והתקשרו עם חברת בנייה בהסכם תמ"א 38/2, שמשמעותו – הרס הבניין מן היסוד, והקמת בניין חדש תחתיו, שייהנה משלוש קומות נוספות, חניה מרווחת, מרחבי הגנה דירתיים ושטח דירתי משופר. לדברי עו"ד יוזוק, במסגרת ההסכם בין הדיירים ליזם, נקבע כי דירת הגן בפרויקט החדש, שעתידה הייתה להשתרע על פני שטח של 114 מ"ר עם גינה בשטח של 70 מ"ר – תוקצה לאחת מהמשפחות בבניין. שאר הדיירים הסכימו לתנאי זה, ולו רק כדי לא לעכב את הפרויקט. אך הבקשה להיתר אותה הגיש היזם, לא אושרה על ידי הוועדה המקומית, שדרשה לערוך שינויים בתכנון קומת הקרקע. השינויים שנדרשו הובילו לביטול דירת הגן שיועדה לאותה משפחה. מספר חודשים לאחר מכן בוטל ההסכם עם היזם, ובהמשך התקשרו בעלי הדירות בבניין עם יזם חדש לצורך ביצוע הפרויקט.

לדברי עו"ד יוזוק, בשלב זה המשפחה, שלה הובטחה דירת הגן רחבת הידיים, סירבה לחתום על הסכם ההתקשרות. כתוצאה מהסירוב, נגררו יתר בעלי הדירות בבניין לסאגה משפטית מתמשכת. בשל התנגדותה, הגיש עו"ד יוזוק תביעה נגד המשפחה, בשם יתר הדיירים בבניין. בחסות בית המשפט הושג בין הצדדים הסכם פשרה, לפיו המפקח על רישום המקרקעין ימנה שמאי מוסכם, שיעריך את שווי דירת הגן שהובטחה למשפחה, ועל סמך חוות דעתו, היא תפוצה, ותחתום על הסכמתה לביצוע הפרויקט.

 

אך לדברי עו"ד יוזוק, חוות דעתו של השמאי לא הניחה את דעתה של המשפחה, אשר טענה כי  חוות הדעת הוגשה מבלי שתינתן להם כל הזדמנות לטעון את טענותיהם. טענתם נדחתה על ידי המפקח על רישום המקרקעין. בשלב זה, לדברי עו"ד יוזוק, החליטה המשפחה להמשיך במאבקה, והגישה ערעור על החלטת המפקח, לבית המשפט המחוזי בתל אביב, בשבתו כבית משפט לערעורים אזרחיים.

בערעורם טענו באי כוחה של המשפחה, כי במקום לעמוד על זכותה לקבל את דירת הגן בפרויקט, הסכימה המשפחה לפנות את דירתה, ובתנאי שתקבל תמורה שתאפשר לה לרכוש דירה חלופית שוות ערך לדירת הגן המתוכננת.
אלא שלטענת באי כוח המשפחה, בסכום שבו נקב השמאי, 2.65 מיליון שקלים, לא ניתן לרכוש בבת ים אפילו לא דירת חמישה חדרים רגילה. להמחשת טענתם, צירפו המערערים טבלה, ובה עסקאות מכירה של דירות חמישה חדרים חדשות בבת ים, שמחיריהן היו גבוהים משמעותית מהסכום שבו נקב השמאי. בכתב התגובה לערעור, אותו הגיש עו"ד יוזוק בשם יתר בעלי הדירות בבניין, נטען כי מדובר בערעור טורדני וקנטרני.

בדיון שהתקיים לאחרונה, בבית המשפט המחוזי בתל אביב, המליצה כבוד השופטת לימור ביבי למערערים לחזור בהם מערעורם, שכן לדבריה, לא מצאה כל פגם בהתנהלות המפקח על המקרקעין, המצדיק את התערבות בית המשפט. המערערים סירבו לבקשתה, והשופטת פסקה כי דין ערעורם להידחות. בנוסף השיתה השופטת על המשפחה הוצאות משפט בסך 15 אלף שקלים.

לדברי עו"ד יוזוק, בפרויקט מסוג תמ"א 38/2 (הריסה ובנייה מחדש) נדרש רוב של 80 אחוז מבעלי הדירות בכדי להוציא את הפרויקט אל הפועל. דחיית הערעור, משמעותו כי עתה שום מכשול נראה לעין לא עתיד לעצור את מימושו של הפרויקט בבניין זה.

אולי יעניין אותך גם

תגובות

🔔

עדכונים חמים מ"השקמה בת ים"

מעוניינים לקבל עדכונים על הידיעות החמות ביותר בעיר?
עליכם ללחוץ על הכפתור אפשר או Allow וסיימתם.
נגישות